Lasten ja nuorten liikunnan merkitys
Olen kuluneen reilun 10 vuoden aikana saanut seurata läheltä lasten ja nuorten liikkumista, pääosin jääkiekon ja jalkapallon parissa. Otantani perustuu noin 150 nuoreen urheilijaan, joista jokainen on erilainen, omilla vahvuuksillaan, heikkouksillaan ja kyvyillään varustettu yksilö.
Eteen on tullut vilkkaita, rauhallisia, hiljaisia, äänekkäitä, ujoja, arkoja, rohkeita, hölöttäjiä, vahvoja, heikkoja, suuria, pieniä, urheilullisesti lahjakkaita ja vähemmän lahjakkaita lapsia ja nuoria. Kaikkia on kuitenkin yhdistänyt liikunta, yhdessä tekeminen, joukkueeseen kuuluminen, onnistuminen, epäonnistuminen ja tästä kaikesta saatu ilo ja kokemukset.
Lapsilla liikunta on erittäin tärkeässä roolissa jatkuvan kasvun aikana. Lapsen motoriset taidot kehittyvät tehokkaasti monipuolisen ja paljon toistoja sisältävän liikunnan avulla. Hermoston kehittyessä uusien asioiden ja perustaitojen oppiminen helpottuu.
Nuorilla liikunnan merkitys korostuu entisestään samalla, kun murrosikä tuo uusia haasteita. Osa ei harrasta liikuntaa ollenkaan ja osa harrastaa liikaa, ääripäät korostuvat.
Kärjistettynä esimerkkinä voisin sanoa, että osa nuorista ei pääse kyykkyyn, koska ei harrasta liikuntaa ja samaan aikaan on toinen ryhmä nuoria, jotka ei pääse kyykkyyn, koska selkärangassa on rasitusmurtuma liiallisen harjoittelun tuloksena.
Ensikädessä vastuu on vanhemmilla, joiden pitäisi tilanne ymmärtää ja tiedostaa. Tilanteeseen pitää reagoida.
Malli tulee kotoa – Näytä esimerkkiä
Sen lisäksi, että lasten suusta voi kuulla omia sanomisiaan, lapset ja nuoret saavat kotoa mallin myös kaikkeen muuhun. Esimerkiksi miten kotona syödään, suhtaudutaan liikuntaan, nukkumiseen, älylaitteisiin, opiskeluun, työhön, musiikkiin, politiikkaan. Lista on loputon.
Näytä siis esimerkkiä, ole itse aktiivinen, harrasta liikuntaa, panosta terveelliseen ruokaan, nukkumiseen, ole läsnä.
Kannusta ja mahdollista lapsen ja nuoren liikuntaharrastus, siitä on valtavasti hyötyä jokaiselle osapuolelle. Ohjaa lasta monipuolisen liikunnan pariin, eri lajeihin ja panosta myös arkiliikuntaan, esimerkiksi pyöräilyyn ja kävelyyn.
Nuorten kohdalla on oleellista säilyttää jokin liikuntaharrastus, vaikka pitkään harrastettu joukkuelaji loppuisikin.
Liikunta auttaa keskittymään
Jo pienikin fyysinen aktiivisuus parantaa keskittymiskykyä ja tämä pitäisi ottaa huomioon varsikin vilkkaampien lasten ja nuorten kohdalla. En puutu sen enempää koulujen toimintaan tässä kohtaa, mielestäni liikuntaa tulisi olla paljon ja välituntien aktiivisia, jotta keskittymiskyky ja kiinnostus oppitunneilla säilyisi.
Jos opiskelun tai kotitehtävien kanssa on haasteita, suosittelen ennen opiskelua tai kotitehtäviä pientä liikuntahetkeä, josta voi olla apua tehtäviin keskittymisessä ja asioiden oivaltamisessa.
Lapsilla ja nuorilla aivojen toimintaa jarruttavat osat, kuten hippokampus ja etuotsalohko eivät ole vielä kunnolla kehittyneet ja tästä syystä keskittyminen ja tunteiden käsittely sekä säätely voi olla paikoin haastavaa. Aivotutkijoiden mukaan vasta 25-vuotiaan aivot ovat kehittyneet lopulliseen muotoonsa.
Lapsen ja nuoren käytökseen tulisi suhtautua rauhallisesti ja avoimesti, ymmärtää, että tunteiden säätely ei välttämättä onnistu, koska siltä osin kasvaminen on vielä kesken.
Olen itse ollut useamman kerran tilanteessa, jossa aikuisen kokoinen ja näköinen nuori käyttäytyy ja kiukuttelee kuin pieni lapsi. Tämä aiheuttaa molemminpuolista hämmennystä ja tilanteeseen on osattava suhtautua järkevästi, tiedostaa, että nuori ei tahallaan käyttäydy kyseisellä tavalla.
Liikunnan rauhoittava ja keskittymiskykyä parantava vaikutus pätee yhtä lailla lapsiin, nuoriin kuin aikuisiinkin.
Liikuntasuoritus aktivoi aivojen ja muun keskushermoston hermosoluja jarruttavan välittäjäaineen, GABA:n (Gamma-aminobutyric acid, Gamma-aminovoihappo). Tämän seurauksena elimistö rauhoittuu ja keskittymiskyky paranee liikuntasuorituksen jälkeen.
Elimistön stressitaso laskee ja säännöllinen liikunta vähentää stressaavien tilanteiden vaikutusta jatkossa. Myös lapset ja nuoret stressaavat asioista, joita heidän elämässään ja ympäristössään tapahtuu.
Olen kuvannut stressin vaikutusta aikaisemmassa kirjoituksessani, Pitkittynyt stressi ja kortisolin vaikutus.